Bu makalemizde iç mimarlık nedir, iç mimarlar neler yapar ve Türkiye’de iç mimarlık mesleği hakkında bilgiler verelim istedik. Öncelikli olarak iç mimarlık nedir? Bunun tanımını yaparak başlayalım makalemiz ilerledikçe mimarlar hakkında daha fazla bilgi sahibi olabileceğinize inanıyorum.
İç Mimar Ne Demek?
İç mimar bir yapının ya da mekanın içinde son kullanıcısına uygun tasarımlar geliştirerek çözümler geliştiren insanlardır. Aynı zamanda yaptıkları işte ekonomik olanaklar çerçevesinde en estetik sunumu esas alarak mekanın dekore edilmesini, işlevselliğinin artırılmasını sağlayarak müşterisine teslim etmekle mükelleftir. Bir iç mimar teslim aldığı işi öncelikli olarak yaptığı hesaplamalar neticesinde çizimler sergileyerek müşterisine sunar. Müşteriden gelecek onay neticesinde işe başlayacağı için bu çizimi mutlaka müşterisine beğendirmek zorundadır. Bunun içinde yetenekleri doğrultusunda sanatını en iyi şekilde sergilemek zorundadır.
İlginizi Çekebilir: İç Mimarlık Ofisleri
Türkiye’de iç mimarlık hakkında gerekli olan kararlar, bu alandaki gidişler ve uygulamalar Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği yani TMMOB altında kurulmuş olan Türkiye İç Mimarlar Odası yürütmektedir. Mimarlar Odası Birliği ise bu alandaki Uluslar arası çalışmaları dünyadaki mühendislik gelişmelerini takip etmek zorundadır. Dünya Mühendislik Birlikleri Federasyonu üyesi olan bu birlik Türkiye’de mimar unvanını alabilmek için öncelikli olarak bir üniversitenin mimarlık bölümünden 4 yıllık lisans mezunu olmak ve bu mezuniyet sonrasında Mimar Odaları Birliğine kayıt olmak zorundadır. Mimar eğer ki bu alanda uzmanlığını sunmak istiyorsa bunun içinde doktora görevini bitirmesi gerekecektir. İç mimarların belli başlı görevleri vardır. Bu görevler ise aşağıdaki gibi şekillenmektedir.
İç Mimarların Görevleri Nelerdir?
- İç mimar müşterinin isteği doğrultuda tasarımını şekillendirmelidir
- Teslim alınan mekana sıfır olarak yapılacak ya da yapılması istenilen her şeyi özgün bir şekilde ve sanatsal değerler ışığında tasarlaması gerekir.
- Tasarlanmış olan projede en ince detaylara kadar inmesi gerekir.
- Yapılacak olan mekandaki ortalama hesaplamaları yapması gerekir.
İç Mimarların Sahip Olması Gereken Özellikler:
- Mekan tasarımını yapabilmesi
- Mekanın tasarım analizinin yapılabilmesini sağlamak
- Şantiyede denetimler yapmak.
- Yapı hakkında ve sistemleri hakkında gerekli olan bilgilere sahip olmak
- Özgün ve başarılı çalışma yapmak
- İç mekan tasarımı bilgisine sahip olmak
- Malzeme ve donanım konusunda ve iç mekân hakkında bilgi verebilecek dokümanlar ortaya koyabilen ve bu yönde eğitimi alan ve yine bu yönde deneyim kazanmış kişiler olmak.

Türkiye’de İç Mimarlık
Türkiye’de iç mimarlık geleceğin popüler meslekleri arasında gösteriliyor. Geçtiğimiz onlarca yıllara baktığımız zaman bugün geldiğimiz noktada halen eksikliklerimiz olsa da dünyada iç mimarlık alanında Türkiye’nin büyük başarılara sahip olduğunu biliyoruz. Osmanlıdan, Selçukludan bugüne kadar gelen süreçte Türklerin yapmış olduğu pek çok sanat eseri mekanda dünyanın pek çok noktasında bugün aynı sağlamlığı ile sergilenmeye de devam ediyor.
Mimarlık Mesleğinin Amacı
Mimarlık mesleğinin amacı çevreye, malzemeye, kullanıcı ve görselliğe bakarak bütüncül bir mekanın oluşturulmasını sağlamaktır. Pratik olarak iç mimar kendisine verilmiş olan mekanı örneğin bir cafeyi güzel bir mağazaya dönüştürebilir. Üstelik bunu yaparken de yukarıda da belirtmiş olduğumuz etmenlerin tamamını göz önünde bulundurmak zorundadır. İç mimarlar hakkında bazılarının her ne kadar koltuğa yerleşip perde seçmenin puf noktalarını anlatan kişiler olarak görüyor olsa da iç mimarların amacı kesinlikle bundan çok daha fazladır. Yani bir iç mimarın amacı avizenin takılması değil hangi avizenin nereye ne şekilde uygun olacağının tespit edilmesini sağlamaktır. Bunu yapabilmekte öyle koltuk üzerinde oturarak insanlara yapması gerekenleri anlatmanın çok daha uzağında bir görevdir.