Genel

Adım Adım Mimari Proje Çizimleri

Adım Adım Mimari Proje Çizimleri

Mimari projeler, içerisinde yaşamımızı geçireceğimiz alanlar açısından oldukça önemli olan konular arasında yer almaktadır. Bu projeler karşı taraftan beklenen isteklerin gerçeğe dönüştürülmesi amacı ile ilgili standart ve yönetmeliklere uygun olarak oluşturulur. Bunun yanı sıra mimari projeler inşa edilecek yapıya ilişkin tüm detaylı çizimleri de içermektedir. Günümüz Türkiye’sinde tamamlanmış bir projeye sahip olmayan ve ilgili belediyeye bu projeler sunularak izin alınmamış olan yapıların inşa edilmesine kanunen izin verilmemektedir. Bu projeleri oluşturmak için ise, özellikle de birikimlerinizin boşa gitmemesi açısından alanında uzman olan bir mimardan yardım almak gerekmektedir. Mimari projeler için hem kullanışlı hem de sağlam olacak yapıların tasarlanmasının yanı sıra estetik özelliklerin de eklenmesi önem taşır.

Mimari Proje Aşamaları

İnşa edilecek olan herhangi bir yapı için mimari projeler aşama aşama çizilmeli ve tüm detayları içeriyor olmalıdır. Bu aşamalara uyulmadığı takdirde ise başarılı projelerin hayata geçirilmesi konusunda riskler yaşanabilmektedir.

  1. İlk Görüşmelerin Gerçekleştirilmesi

Mimari çizimlerin yaptırılması için alanında uzman bir ya da daha fazla mimara danışmanız önem taşır. Mimari projeler kapsamında mimarlar tarafından hazırlanmakta olan portföyleri inceleyerek ve görüşmeler gerçekleştirerek uyum içerisinde çalışabileceğiniz bir mimar seçebilirsiniz. Bu aşamada müşteriler mimarlara inşa edilmesini planladıkları yapılarda hangi özellikleri istediklerine dair bilgi vermektedir.

  1. Veri Toplama

Görüşmeler tamamlandıktan sonra projeyi oluşturacak olan mimar tarafından yapının inşa edileceği arazi hakkında bilgi toplanır. Topoğrafik yapı incelenerek inşa edilecek yapı hakkında çeşitli belirlemeler yapılır. İleride meydana gelebilecek problemlerin ortadan kaldırılması amacı ile mimari projeye başlanmadan önce tüm ilgili standartların ve yönetmeliklerin bu aşamada incelenmesi büyük önem taşır. Aksi takdirde verilen büyük emeklerden sonra projelerde çeşitli sıkıntılar yaşanabilir.

ilginizi çekebilir : İç Mimarlar Hakediş Mi Anahtar Teslim Mi Çalışmalı?

  1. Şematik Tasarım

Yapıya ilişkin yönetmeliklerin incelenmesi ve çeşitli bilgilerin toplanmasından sonra yapılacak mimari projeler için şematik tasarım sürecine geçilir. Yangın yönetmeliğinin incelenmesinin yanı sıra bu aşamada yapının yol kotu ile ilişkisi ve otopark alanı da değerlendirilmektedir.  Bu aşamada mimar inşa edilecek yapıya ilişkin birkaç alternatif tasarım gerçekleştirebilir. Bu sayede müşterinin isteklerine yönelik bir tasarımın hayata geçirilmesi hedeflenir.

  1. Kesin Proje

Kesin proje aşamasında inşa edilmesi planlanan yapıya ilişkin pencere boyutları, duvar kalınlıkları, tavan yükseklikleri gibi özelliklerinin yanı sıra bina görünüş ve kesitleri netleştirilir. Aynı zamanda bu aşamada çeşitli elektrik ve mekanik projeleri de kesinleştirilmektedir. Bu sayede çeşitli koordinasyon problemlerinin önüne geçilmeye çalışılır. Çevreden gelebilecek seslere uygun olarak ses yalıtımının ne şekilde gerçekleştirileceği de bu aşamada belirlenir. Yangın yönetmeliğine uygun olarak eklenecek yangın merdivenleri ve hesaplanacak kaçış mesafelerinin yanı sıra yönetmeliğe uygun şekilde malzeme seçilmesinin de kesin proje aşamasında tamamlanmış olması gerekmektedir. Bu aşamada mimarlar yapılacak mimari projeler üzerinde detaylıca düşünür. Kesin proje aşamasında gözden kaçırılacak herhangi bir detay uygulama projesi oluşturulurken büyük problemlerin ortaya çıkmasına sebep olabilir.

ilginizi çekebilir : iç mimarlık firmaları 

  1. Uygulama Projesi

Mimari projeler kapsamında kesin projelerin oluşturulmasının ardından uygulama projesi hayata geçirilir. Bu aşamada inşa edilecek yapıya ilişkin tüm problemlerin çözüme kavuşturulmuş olması gereklidir. Kesin projede oluşturulan tasarım pek çok açıdan detaylandırılır. Tüm bu detaylar ise çizim standartlarına uygun olacak şekilde oluşturulan projeye işlenir. Uygulama projesi aşamasında tavan planları, duvar ve döşemeler detaylı bir şekilde oluşturulmalıdır. Arazinin çevresel verileri göz önünde bulundurularak gerekli olan peyzaj projelerinin de hazırlanmasının ardından mimari projeler detaylı şekilde hazır hale getirilir.

 

Bir cevap yazın